Een huis kopen zonder eigen geld

Het is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden voor starters om een huis te kopen - zeker wanneer je weinig tot geen eigen geld hebt om in het kopen van een huis te steken. Eigenlijk is het niet meer mogelijk. Bij ZoekVraag vinden we transparantie op de woningmarkt belangrijk en dat jij een woning kan vinden die aan jouw woonwensen voldoet - de prijs van dit koophuis speelt dan ook een grote rol. In dit blog leggen we je meer uit over waarom je zonder eigen vermogen geen woning kunt financieren, welke kosten het kopen van een huis met zich meebrengt en welke mogelijkheden er zijn om alsnog jouw droomhuis aan te kunnen schaffen!

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een hypotheek in 2023?

Bij het afsluiten van een hypotheek komen kosten kijken. Voorheen kon je (een deel van) de kosten koper meenemen binnen de hypotheek, maar sinds 2018 kun je dit helaas niet meer laten meefinancieren. Om een hypotheek af te kunnen sluiten moet je daarom eigen geld inleggen om de bijkomende kosten te dekken. Wat dit bedrag precies is verschilt per persoon. De aankoopwaarde van het huis waarop jij je oog hebt laten vallen speelt een grote rol. Je moet denken aan een bedrag van vier tot zes procent van de koopsom. Uiteraard kun je ervoor kiezen om eigen vermogen in te leggen om de hypotheek en maandlasten te verlagen, maar dit is voor veel starters op de woningmarkt helaas geen mogelijkheid. 

Naast de aankoopprijs van jouw droomhuis kunnen er kosten bijkomen zoals:

  • notariskosten
  • taxatiekosten
  • afsluitkosten hypotheek
  • kosten van de hypotheekadviseur
  • kosten voor de leveringsakte
  • opleverkeuring
  • borgtochtprovisie nationale hypotheek garantie 
  • 2% overdrachtsbelasting over de koopsom

Een deel van de bovenstaande kosten is fiscaal aftrekbaar, maar je moet ze dus wel eerst kunnen voorschieten. Daarnaast zit er een degelijk verschil in de precieze kosten wanneer je een bestaand huis koopt of kiest voor een nieuwbouwwoning. 

Eigen geld bij een nieuwbouwwoning Bij het aanschaffen van een nieuwbouwwoning betaal je geen kosten koper (notariskosten en overdrachtsbelasting). Je betaalt in dit geval wel bouwrente; een vergoeding aan de aannemer van de nieuwbouwwoning. De hoogte van deze rente verschilt per aannemer.

Hulp nodig bij het vinden van een koopwoning? Meld je aan bij ZoekVraag.nl!

Aanmelden

Vermijd overbieden

Naast dat je rekening moet houden met de bovenstaande bijkomende kosten, is het ook belangrijk dat je niet te veel overbiedt. Er is momenteel meer vraag naar woningen dan dat er aanbod is (lees: overspannen woningmarkt), daarom zijn mensen in veel gevallen bereid om meer te betalen dan de vraagprijs van een woning. Als je geen of beperkt eigen geld kunt inbrengen is overbieden riskant, omdat je maximaal de taxatiewaarde van de woning mag afsluiten als hypotheek. Wanneer je dus meer biedt op een woning dan waar deze op wordt getaxeerd heb je nog meer eigen geld nodig dan de 6% kosten koper die je al moet betalen.

Een koophuis zonder eigen vermogen

Sparen is erg belangrijk voorafgaand aan het kopen van een huis, maar dit kan jaren duren. Voor sommige gevallen is een belastingvrije schenking een mooie oplossing. In 2023 is het namelijk nog mogelijk om (onder voorwaarden) eenmalig maximaal €28.947 voor de koop van je eigen huis te ontvangen. Deze mogelijkheid wordt in 2024 echter afgeschaft. 

Wanneer het niet mogelijk is om van iemand uit jouw omgeving een belastingvrije schenking te ontvangen, kun je in sommige gevallen nog een lening afsluiten naast je hypotheek. Dit geldt alleen wanneer je op basis van je inkomen een hogere hypotheek zou kunnen krijgen dan op basis van de waarde van je woning. Let hierbij wel op dat een lopende lening of een studieschuld hier effect op kan hebben. Daarnaast gaan sommige hypotheekverstrekkers niet akkoord als je geen eigen vermogen inbrengt. Een schenking of langer doorsparen is daarom in veel gevallen een betere optie. 

Interessant: Er is een aantal belangrijke veranderingen te zien in de huizenprijzen voor 2023 - ontdek het in de blog Verandering in huizenprijzen 2023

Woontool ZoekVraag is het eerste woningmatch platform van Nederland. Op het platform vind je een eerlijk, actueel en volledig aanbod van koop- en huurwoningen in Nederland die worden aangeboden door makelaars. Het doel van ZoekVraag is de woningzoeker zo goed mogelijk te ondersteunen bij het vinden van een droomwoning. Het zoeken en vinden van een woning die voldoet aan jouw woonwensen staat hierbij centraal!

Direct aanmelden Over ZoekVraag