Verandering in huizenprijzen 2023

De afgelopen jaren is het voor veel starters op de woningmarkt moeilijk om een huis te kopen. Door de stijgende rente en huizenprijzen is het haast onmogelijk om zonder groot eigen vermogen of een goed betaalde baan een hypotheek te verkrijgen vanuit de bank. Er lijkt echter een positieve verandering te komen in de ontwikkeling van huizenprijzen in 2023! Lees het in dit blog van Zoekvraag.nl. 

Ontwikkeling huizenprijzen afgelopen jaren

Een huis kopen is misschien wel nog nooit zo lastig geweest als vandaag de dag. Door de jarenlange stijging in huizenprijzen is het vrijwel onmogelijk om als starter een huis te kopen - zeker wanneer er met tientallen duizenden euro's bovenop de vraagprijs wordt overboden. In augustus 2008 piekte de huizenprijs met een prijs van rond de 260.000 euro. Toentertijd betaalde je 5.3% rente over je hypotheek, waardoor je  dus veel meer voor een huis betaalde dan nu. Erna volgde een huizencrisis en daalden de huizenprijzen fors! Omgerekend was er gemiddeld een waardeverlies van 60.000 euro. 

In de volgende jaren heeft er een vrij constante prijsstijging plaatsgevonden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in januari 2022 21.1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging sinds het begin van het onderzoek in 1995 (bron: cbs)

Stijging huizenprijzen of daling huizenprijzen in 2023?

Volgens verschillende banken zal er een positieve verandering in huizenprijzen plaatsvinden in 2023. ABN AMRO en ING hebben de verwachting dat de huizenprijzen in Nederland komend jaar zullen dalen. Beide banken verwachten namelijk dat in 2023 een prijsdaling van 6% zal plaatsvinden. Bij deze verwachte procentuele daling sluit ook de Nederlandsche Bank (DNB) zich aan. Dit is natuurlijk mooi voor starters; ING voorspelde namelijk in december 2022 nog een daling van 2.5%. ING verwacht dat de daling zich zal voortzetten tot het midden van 2024. Op dat moment zullen de gemiddelde prijzen een tiende lager liggen dan de piek in 2022, waarbij ING heeft berekend dat de huizenprijzen op het laagste punt vergelijkbaar zijn met de huizenprijzen in de herfst van 2021. 

De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in 2023 gemiddeld met 4.2% zullen gaan dalen,omdat door de huizenprijsdaling en loonstijging koopwoningen beter betaalbaar worden voor veel huishoudens. De bodem van de huizenprijzen zal hierdoor sneller worden bereikt. 

Hulp nodig bij het vinden van een woning? Meld je aan bij Zoekvraag.nl!

Aanmelden

Starters binnen de huizenmarkt

Vooral starters hebben het de afgelopen jaren lastig. Door hogere kosten bij een lening is het voor hen vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten. Huishoudens die al een woning in bezit hebben kunnen in veel gevallen een regeling treffen met de hypotheekverstrekker, waarbij ze de rente afspraken van hun oude hypotheek meenemen naar hun nieuwe woning. 

Ondanks dat er een daling in huizenprijzen wordt verwacht, valt er voor starters nog steeds weinig te kiezen op de woningmarkt. Uit onderzoek van taxatie-bedrijf Calcasa blijkt dat  een alleenverdienende starter gemiddeld slechts 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland kan financieren.. Voor tweeverdienende starters huishoudens is het vooruitzicht iets rooskleuriger, met zo'n 40 procent.