Overige vragen

Overige vragen

Hoe vind ik mijn droomhuis?

Geef jouw woonwensen op

Maak een account aan. Vul jouw woonwensen in en wij gaan voor je aan de slag.

Wij zoeken de perfecte match

Je ontvangt vanzelf een mail of notificatie als wij de perfecte match voor jou hebben gevonden gebaseerd op je eisen en wensen.

Match kiezen en bezichtigen

In je profiel vind je een overzicht met al jouw potentiele woningmatches. Match met jouw droomwoning en de makelaar neemt binnen no-time contact met je op. Door middel van onze chat hou je makkelijk contact met de makelaar. Maak eenvoudig een afspraak om te bezichtigen.

Waarom is de woningmarkt overspannen?

De AFM blijft waarschuwen voor de verhitte woningmarkt. De situatie escaleert naar een situatie waar oud rijk is en jong arm. Starters halen alles uit de kast om een koopwoning te bemachtigen. Het extra woonaanbod blijft uit wat de prijs alleen maar meer opdrijft. De neiging om koopstarters meer financieringsruimte te geven zal ook niet helpen. Meer geld leidt tot meer vraag en dus hogere prijzen. De problemen worden voor de starter alleen maar groter en maken de huidige huizenbezitters geluksvogels. 

Te weinig aanbod ligt ook aan het feit dat er weinig gebouwd wordt. Het tekort aan woningen groeit in Nederland al jaren. Je zou dus denken dat de politiek dit probleem al heeft opgepakt. Maar het woord woningnood valt nog niet vaak in Den Haag. Sterker nog, de woningbouw leek lange tijd verdwenen van de Haagse prioriteitenlijstjes. De huizenprijzen blijven stijgen. Ondertussen heeft bijna iedere Nederlander wel een dak boven zijn hoofd maar toch, het aantal daklozen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Sommige – zo’n 10.000 – wonen in huisjes op vakantieparken. En hoeveel jongeren wonen nog bij hun ouders, terwijl ze liever een eigen huis willen? Het valt dus misschien niet op, maar het is er wel. Er zijn momenteel 331.000 woningen te weinig in Nederland en dit getal zal oplopen tot 419.000 in 2025. Dit aantal is schokkend en te verklaren door een aantal factoren. Meer weten? Lees er meer over in onze kennisbank!

Hoe krijg ik grip op de woningmarkt?

Als koper heb je het op de huidige huizenmarkt in sommige situaties niet gemakkelijk. Het aanbod in krap en de huizen worden snel verkocht aan de hoogste bieder. We staan er letterlijk voor in de rij! Hoe houd je het hoofd koel in deze overspannen woningmarkt? Er zijn een aantal dingen die je kan doen:

Weet wat je kunt en wilt

Voor je een huis binnenstapt is het slim om al te weten of en hoe je het kunt betalen. Want het even laten bezinken is er tegenwoordig niet meer bij. Ga dus alvast langs bij een hypotheekadviseur en bepaal je mogelijkheden. Misschien kan je ook op financiële steun van je ouders of een familielid rekenen?

Wees assertief

Je zorgt er natuurlijk voor dat het aanbod dagelijks blijft bekijken. Maar populaire woningen halen de bekendere huizensites vaak niet eens. Je kan dus ook creatief zijn. Benut bijvoorbeeld je netwerk. Weet je dat er een huis binnenkort in de verkoop komt? Benader verschillende aankoopmakelaar met je woonwensen. Of vul ze in op de ZoekVraag website!

Raak niet in paniek

Een huis kopen is misschien wel de grootste aankoop van je leven. Richt je pijlen dus niet op 1 huis, en bij voorbaat niet die waar je te emotioneel gehecht aan bent. Bedenk een goede biedingsstrategie. Je kunt daarbij je gunfactor verhogen door mee te gaan in de wensen van de verkoper. En het belangrijkste: kies een hypotheek die bij je past.

Hoe vind ik een woning voordat deze op Funda staat?

ZoekVraag hoorde van makelaars dat het veel tijd kost om hun woningaanbod op Funda te plaatsen. Hierdoor gaat er veel tijd verloren tussen het te koop aanbieden van je huis en het vinden van dat huis online. Doordat de ZoekVraag-tool ingevuld kan worden tijdens de opname van de woning door de makelaar zelf staat het aanbod gelijk online en kunnen er gelijk matches gemaakt worden met woningzoekende.

Is ZoekVraag beter dan Funda?

Vanuit onze ervaring met het zoeken naar een geschikte woning in deze gespannen woningmarkt en het snelle veranderen van het aanbod kwam ZoekVraag tot de ontdekking dat het zoeken via de traditionele kanalen zoals Funda en Pararius veel tijd in beslag nam. ZoekVraag heeft het idee dat dit veel sneller en gemakkelijker zou kunnen.

ZoekVraag hoorde van makelaars dat het veel tijd kost om hun woningaanbod op Funda te plaatsen. Hierdoor gaat er veel tijd verloren tussen het te koop aanbieden van je huis en het vinden van dat huis online. Doordat de ZoekVraag-tool ingevuld kan worden tijdens de opname van de woning door de makelaar zelf staat het aanbod gelijk online en kunnen er gelijk matches gemaakt met woningzoekende.

Daarbij komt ook kijken dat ZoekVraag een andere user-experience aanbiedt aan haar gebruikers. De missie van ZoekVraag is duidelijk: Het vinden van een geschikte woning voor woningzoekende, met minimale inspanning door het optimaal matchen tussen de woningzoekende en het marktaanbod. U geeft alleen uw wensen aan ons door. U hoeft dus niet elke dag opnieuw een hele databank met potentiele woningen door te scrollen. Wij kiezen de woningen voor u waardoor u een selectie krijgt van potentiele droomhuizen op het moment dat deze koopwoningen online komen te staan. 

Wat is het perfecte droomhuis voor een starter?

In 2015 hield de SNS een onderzoek onder ruim 500 starters op de woningmarkt en vroeg hen naar hoe hun ideale woonhuis eruit zou zien. Zo woont 42% van de Nederlanders het liefst in een woonwijk aan de rand van de stad. Een vijfde woont liever middenin de stad (daar behoor ik dus bij). Zo’n 75% vindt een tuin heel belangrijk, 52% wil het liefst een huis scoren mét puntdak (kijk, daar heb ik nu zelf nooit zo over nagedacht) en zo’n 25 % droomt van een huis mét rode bakstenen.

Ook is onderzocht hoe de gemiddelde Nederlander het liefst woont. Een derde van alle ondervraagden kiest voor een moderne inrichting. Ze wonen ook graag in een vrijstaand huis met een landelijke bouwstijl (vandaar dat ze ook aan de rand van de stad willen wonen). Mannen en vrouwen verschillen erg in hun smaak qua inrichting; zo wonen vrouwen het liefst modern, gevolgd door romantisch, industrieel, Scandinavisch en klassiek. Mannen zetten romantisch en scandinavisch juist op de laatste plaats.