Wonen in Kralingen

Wonen in Kralingen?

“Zo oud als de weg naar Kralingen” luidt het gezegde. Dat klopt ook, want Kralingen (vroeger Cralinghen) heeft wegen die naar zeggen zelfs door de Romeinen al werden gebruikt. In de middeleeuwen werden in Kralingen al dijken gebouwd die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken, zoals de Oostzeedijk, de Honingerdijk en de oude weg waar het gezegde waarschijnlijk naar refereert: de Oudedijk.

De Honingerdijk heeft zijn naam te danken aan Slot Honingen, een slot dat tot twee keer toe is vernield, eens in de strijd van de Hoeken en Kabeljauwen, eens in de Tachtigjarige Oorlog. Toen de Spanjaarden in 1578 het slot hadden gesloopt, heeft de gemeente besloten om de ruïne compleet te laten verwijderen. De huizen aan de Slotlaan, Hoflaan en Vijverweg kunnen nog uitkijken op de Slotvijver, waar het slot heeft gestaan.

wonen in rotterdam kralingen

Rotterdam kralingen oost huren wonen

Wonen in Kralingen Oost en Kralingen West

Kralingen is eigenlijk in tweeën gedeeld, met een Oostkant en een Westkant. De verschillen tussen deze wijken zijn in alles te zien, maar vooral in de huisprijzen. In Kralingen West, dat tegen Crooswijk aan ligt, zijn er veel sociale huurhuizen en studentenwoningen. Omdat de Erasmus Universiteit om de hoek ligt op de Kralingse Zoom, is deze wijk ideaal om een stads studentenleven tegemoet te gaan.

 

Wonen in Kralingen Oost is een hele andere woonsituatie, met veel vooroorlogse panden en waar 44% van de woningen meer dan 500.000 euro waard zijn. Door deze tweedeling valt er in Kralingen voor iedereen wat te beleven, jong en oud, rijk en minder rijk.

 

Naast het Kralingse Bos kun je in Kralingen veel aan sport ondernemen. Zo is er een golfbaan, meerdere (overdekte) sportverenigingen en hallen en zelfs een schaatsbaan in de wintermaanden! Met metrohaltes Gerdesiaweg, Voorschoterlaan, Kralingse Zoom en meerdere tramhaltes is een auto haast overbodig als je woont in Kralingen. Ook met de fiets kom je zo bij de Kralingse Plas of het centrum van Rotterdam.

Kralingse Bos en de Kralingse Plas

Een artikel over Kralingen zou natuurlijk niet compleet zijn zonder te spreken over het meest bekende bos van Rotterdam, het Kralingse bos. Dit bos is 250 hectare aan recreatie voor alle Rotterdammers, jong en oud. Fietsen door het groen langs de Prinses Beatrixlaan, een hapje eten bij een van de vele horecagelegenheden of langs het water picknicken. Het Kralingse Bos omringt een net zo populaire recreatiebestemming, de Kralingse Plas. Langs deze plas is barbecueën in het park toegestaan en kun je op een van de strandjes heerlijk vertoeven. Daarnaast kun je op de Kralingse Plas ook zeilen of een bootje huren. Zwemmen in de Kralingse Plas is af en toe niet aan te raden door blauwalg, check daarom altijd eerst de waterkwaliteit.

wonen aan de kralingse plas