Wonen in Delfshaven

Wonen in Delfshaven?

Je leest de titel niet verkeerd, Delfshaven is een klein stukje Delft in het westen van onze geliefde stad. Dit pittoreske gebied heeft een rijke geschiedenis en een historische verbinding aan Delft. In de middeleeuwen wilde Delft namelijk een stuk haven aanmaken op een gunstige plek. Deze plek werd de Delftse haven, ofwel Delfshaven. Het werd gezien als een kolonie van Delft in Rotterdam. Deze kolonie bleef eeuwenlang van Delft, totdat er werd gekozen voor onafhankelijkheid. Nadat dit niet goed uitpakte, werd er twee eeuwen geleden toch voor gekozen om de buurt op te nemen in de stad Rotterdam.

Omdat Delfshaven tijdens het bombardement van Rotterdam grotendeels bespaard is gebleven, is de geschiedenis van de plaats nog steeds te bewonderen. Zo kun je een bezoekje plegen aan het geboortehuis van zeeheld Piet Hein, die omgerekend 127 miljoen euro buit maakte in een zeeroof op de Zilvervloot van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Het Delftse karakter is in de wijken nog sterk te voelen, met smalle hoge huizen en grachtenpanden aan het water, waar vele bootjes te bewonderen zijn. Dit betekent echter niet dat de buurt geen modern randje heeft.

Wonen in delfshaven rotterdam

Huren in Rotterdam West

Wat heeft wonen in Delfshaven te bieden?

Naast historisch Delfshaven is er genoeg te zien en te doen in de buurt. Met de metrolijn en de tramlijnen die door Delfshaven lopen is alles makkelijk te bereiken, of je nu in het centrum moet zijn voor een nieuwe jas of een dagje wilt ontspannen in het Park naast de Euromast.  Voor de voetbalfans is er uiteraard in Spangen het voetbalstadion van Sparta, volgens sommigen de club voor de ‘echte’ Rotterdammer. Voor de minder sportievelingen onder ons is er toevlucht te vinden in het Dutch Pinball Museum, waar men naar hartenlust kan flipperen. Om de bloedsomloop toch iets te stimuleren kun je een wandeling maken langs de prachtige Heemraadssingel in het Heemraadspark. 

Wonen langs het water is op een plek met ‘haven’ in de naam natuurlijk wel te verwachten. De luxe woningen aan de Kratonkade kijken uit over de Schiehaven, de Sint-Jobskade kijkt uiteraard uit over de Sint Jobshaven en appartementen op de Coolhaven… Je snapt hem nu wel. Van het water af de stad in zijn er uiteraard ook genoeg plekken om te wonen, zoals de Mathenesserlaan, die rijk is aan appartementen te huur en te koop. De naamgenoot Mathenesserdijk, die doorloopt tot de Mathenesserweg en over gaat op de Mathenesserstraat, ligt echter wel in de buurt van water.