Nieuwbouwwoning of bestaande bouw: ontdek de tips van ZoekVraag

Wanneer je van plan bent een huis te kopen, is het belangrijk om te overwegen naar welk type huis je op zoek bent. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om eerst je financiën grondig te analyseren voordat je een beslissing neemt binnen je zoektocht. De keuze tussen een nieuwbouwwoning of bestaande bouw kan van verschillende factoren afhangen. In beide gevallen zijn er verschillende voordelen en nadelen te vinden, maar welke wegen zwaarder voor jou en je eventuele partner? Bij het kopen van een huis is het belangrijk dat je jouw wensen goed en realistisch in kaart brengt, het is immers een grote investering!
Ben jij nieuwsgierig naar de tips van ZoekVraag bij het kiezen voor een nieuwbouw woning of een bestaand huis? Lees dan verder!

Aanmelden bij ZoekVraag

Een nieuwbouwhuis of een instapklare woning? 

Of je kiest voor een nieuwbouwhuis of een bestaande woning is een belangrijke keuze, die afhangt van een aantal factoren. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het maken van de afweging. 

Budget 

Breng het beschikbare budget goed in kaart. Beide soorten woningen brengen (extra)kosten met zich mee. Zo heb je bij het aanschaffen van een nieuwbouwhuis vaak te maken met veel kosten voor het plaatsen van een keuken, badkamer, tuin en overige afwerkingen van de wanden en vloeren van het huis. Het inrichten van een eventuele zolder of een dakraam of -kapel zijn ook kosten die bovenop de verkoopprijs komen. Veelal zijn nieuwbouwwoningen een stuk zuiniger dan een bestaande woning, op termijn woon je dus waarschijnlijk een stuk zuiniger en goedkoper. Je betaalt echter wel voor de nieuwe technologie die hierbij komt kijken. En die bijkomende kosten koper? Die heb je gelukkig niet bij een nieuwbouwhuis! 

Een bestaande woning is in sommige gevallen niet instapklaar of zuinig. Er zullen kosten bijkomen om het huis naar jouw eigen smaak te maken. Daarnaast betaal je kosten koper over het huis. Houd daarnaast rekening met verborgen gebreken die in de toekomst aan het licht kunnen komen. Het is verstandig om dit vooraf in te calculeren.

Locatie, voorzieningen en voorkeuren 

Waar wil je graag wonen? Bestaande woningen zijn vaak omringd door voorzieningen, omdat deze huizen al in bestaande buurten. Nieuwbouwprojecten bevinden zich vaak op plekken die nog niet ontwikkeld zijn, deze ontwikkelingsgebieden beschikken nog niet over dezelfde voorzieningen als een bestaande woonwijk. Denk bij voorzieningen aan scholen, winkels, openbaar vervoer en recreatiemogelijkheden.

Daarnaast is het belangrijk om je levensstijl en voorkeuren in acht te nemen, een bestaande woning heeft vaak een hoop karakter. Nieuwe woningen zijn vaak modern en vereisen minder onderhoud dan een bestaande woning. Hoewel de nieuwbouw woning naar smaak leefbaar moet worden gemaakt, is het bij een bestaande woning soms het geval dat er veel verbouwd moet worden - dit kan veel tijd en geld kosten.  

Duurzaamheid 

Wanneer je waarde aan de energiezuinigheid van een huis legt, is een nieuwbouwwoning vaak een goede optie. Nieuwbouwhuizen zijn vaak een stuk beter geïsoleerd dan bestaande bouw. Op lange termijn kan dit erg veel schelen binnen de energiekosten. 

Timing en toekomstplannen 

Nieuwbouwprojecten zijn veelal niet direct beschikbaar. Wanneer er tijdsdruk op je verhuizing zit kan dit een obstakel zijn, in de meeste gevallen zijn bestaande huizen direct of na een korte periode al beschikbaar. Naast dat de timing juist moet zijn, bijvoorbeeld wanneer er een nieuw gezinslid op komst is, is het ook belangrijk om toekomstplannen mee te nemen bij een huis kopen. Hoeveel slaapkamers zijn er aanwezig? Is er ruimte voor een uit- of aanbouw? 

De bovenstaande onderwerpen zullen jou, of jullie, helpen bij het maken van de afweging tussen een nieuwbouwhuis of een bestaand huis. Ben je de tips toch nog niet helemaal zeker van je zaak? Geen zorgen! De woontool van ZoekVraag helpt jou bij het vinden van je droomhuis. Vul simpelweg al je woonwensen in, dan matchen wij je aan een van de beschikbare woningen in de database. Ben je nog niet klaar voor een huis kopen? In de database zijn ook talloze huurwoningen beschikbaar die passen bij jouw woonwensen! Meld je aan voor ZoekVraag via de onderstaande knop en vind jouw droomhuis. 

Direct aanmelden Over ZoekVraag