Wonen in Pernis

pernis rotterdam wonen

Wonen in Pernis

Aan de zuidkant van de Nieuwe Maas, links van de iconische Heijplaat zit het kleine havendorpje Pernis, een wijk in de gemeente Rotterdam. Pernis (vroeger Pernisse) begon zoals vele andere plaatsen aan de Maas als een havenplaats voor vissers en thuis voor de akkers van boeren. Met de komst van de industrie moesten de visserij en de landbouw plaatsmaken voor de petrochemie en de containerhavens.

De wijk wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de grootste raffinaderij van Europa. De raffinaderij is eigendom van Shell en is een belangrijke werkgever voor de inwoners van Pernis. Naast de raffinaderij, heeft Pernis ook een aantal industrieterreinen waar diverse bedrijven gevestigd zijn. Hierdoor heeft de wijk een mix van industrie en woonwijken.

Wat heeft wonen in Pernis te bieden?

Pernis heeft een aantal groene gebieden waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van de natuur, waaronder het Pernisserpark en het Deijffelbroekse Park. Naast het Deijffelbroekse Park zijn de lokale voetbalvereniging van Pernis, Speeltuinvereniging Pernis en een openluchtzwembad te vinden. In Robbenoord, een stuk groen in het zuiden van Pernis, wordt ook een paintballvereniging opgezet.

Openbaar vervoer is in Pernis geen enkel probleem. Hoewel de wijk verwijderd is van Rotterdam aan de hand van een rivier, kun je middels een directe metroverbinding (metro C) direct in de grote stad terecht komen. Daarnaast rijden er meerdere buslijnen door het dorp. Als klap op de vuurpijl is er een fietstunnel naar Vlaardingen en zelfs een watertaxi. Deze opties gepaard met een snelle verbinding met de snelweg maakt Pernis een ideale stad voor forenzen, mensen die werken in een andere stad.

40% van de woningen in Pernis zijn vlak voor of na de oorlog gebouwd. Dit gecombineerd met de ligging van het dorp geeft de huizen in Pernis een aanzienlijk lagere WOZ-waarde dan in andere delen van Rotterdam, namelijk rond de 200.000 euro. Met veel eengezinswoningen, zowel tussenwoningen als hoekwoningen, bestaat 67 procent van de woningmarkt in Pernis uit koophuizen.

Ruim wonen in Pernis is geen enkel probleem. De woonwijken hebben grote tuinen en voldoende parkeerplaatsen. Nieuwbouw komt in de wijk door de omliggende industrie minder voor. Populaire straten om in te wonen zijn de Pastoriedijk, de Burgemeester van Esstraat, de Vermaetweg en de Ring, een straat die als een ring langs de helft van de wijk heen loopt.

Huizen in Pernis