Huis kopen in Randstad

Huis kopen in de randstad

Betaalbaar wonen bij Randstad is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Randstad is een stedelijk gebied in het westen van Nederland. Randstad omvat in ieder geval de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Als je jong bent, woon je graag in de Randstad, bij voorkeur binnen de ring. Je betaalt veel voor vaak een kleine huur-of koopwoning. De druk op de woningmarkt is door de jaren heen nog nooit zo hoog geweest, zeker niet in Randstad en omliggende steden. Door de toegenomen vraag naar woningen, prijsstijgingen en woningtekorten is de druk op de Nederlandse woningmarkt het afgelopen jaar verder toegenomen. In de provincies Zuid-Holland en Utrecht zijn er gemeenten met een minder verhitte woningmarkt dan in 2020. De reden hiervoor is dat de prijzen relatief langzaam zijn gestegen en het aantal woningverkopen is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren.

huis-kopen-randstad

randstad-statistieken

De goedkoopste gemeente randstad

Voor starters op de woningmarkt en gezinnen met beperkte budgetten is betaalbaarheid een groot probleem. Starters hebben vaak geen kapitaal opgebouwd om te investeren of hebben niet genoeg geld verdiend om een ​​passende hypotheek te krijgen. Als we kijken naar de prijs per vierkante meter, is dat niet zo gek. Zoals we allemaal weten is Amsterdam de duurste stad om in te wonen en zijn de huizenprijzen in de Randstad hoger dan in andere regio's, maar welke provincie is het duurst en waar woon je het goedkoopst?

Noord-Holland lijkt de duurste provincie te zijn, vooral door de stijgende huizenprijzen in Amsterdam. In de hoofdstad is gemiddeld 6.000 euro per vierkante meter nodig, terwijl de hele provincie Noord-Holland gemiddeld 2.750 euro nodig heeft. De op een na duurste provincie is Utrecht, met een gemiddelde prijs van 2.700 euro per vierkante meter. Utrecht is ook na Amsterdam de duurste stad om in te wonen. Zuid-Holland staat op de derde plaats.

De goedkoopste provincie ligt namelijk in het noorden. Groningen is met slechts 1.650 euro per vierkante meter het goedkoopst. De provincie die net iets duurder is ligt in de buurprovincie Friesland. Met 1.700 euro per vierkante meter ligt de prijs iets hoger. Drenthe is ook een van de goedkoopste provincies in het noorden, al mag het zuidelijke Limburg net vergeten worden als een goedkope provincie.

Qua grote steden staan Amsterdam en Utrecht de eerste twee plaatsen, gevolgd door Den Haag als duurste provincies/steden om in te wonen. Breda staat op de vierde plaats, voor Rotterdam en Eindhoven. De provincie Groningen is misschien wel de goedkoopste, maar qua vierkante meters prijs is Groningen de zesde stad van Nederland.

huis-groningen-rotterdam


Jij vraagt, wij zoeken

Geef jouw woonwensen op en wij starten vandaag nog met zoeken.
Stel jouw profiel samen en vind jouw perfecte woning. Wij zoeken voor jou!

Vind jouw match

rotterdam-trend-randstad

Waarom in de Randstad wonen?

Ondanks de hoge prijzen wordt de randstad steeds populairder. Voornamelijk jongeren trekken weg uit dorpen en zoeken hun geluk in de grotere steden. Maar waarom kiezen jongeren de randstad als dé plek om zich verder te ontwikkelen? De randstad biedt voor jongeren aantal voordelen en deze hebben wij op een rijtje gezet: 

De Randstad is trending

Veel hippe jongeren trekken naar de randstad omdat dit de broedplaats is van de nieuwste trends en ontwikkelingen. De nieuwste gadgets, modewinkels en groeiende startups vinden bijna allemaal hun oorsprong in de randstad. Maar ook nieuwe multinationals zijn vaak te vinden in de randstad door de goede bereikbaarheid en grote aanbod van potentiele klanten.

Goed bereikbaar

Zoals we bij het vorige punt al aangaven is de bereikbaarheid in de randstad een rede voor startups en multinationals om zich hier te vestigen. Daarnaast is het binnen de randstad en grotere steden heel makkelijk om in korte tijd de andere kant van de stad te bereiken met de fiets, metro, tram en bus.

Cultureel divers

De randstad is cultureel zeer divers. Museums, tentoonstellingen, evenementen en workshop, de randstad biedt voor iedereen wat wils. Daarnaast zijn de mensen in een stad vaak wat excentrieker dan op het platteland. Grote groepen mensen met verschillende achtergronden en culturen zijn allemaal te vinden in de Randstad.

randstad-cultuur-stad