Huis huren in de Vrije Sector

Huis huren in de vrije sector

Ben je opzoek naar een huurwoning in de vrije sector? Bij huurwoningen in de vrije sector is de verhuurder vrij om zelf de huurprijs te bepalen. De huurprijs wordt berekend aan de hand van een puntensysteem. Bij een huurwoning in de vrije sector spreek je over een geliberaliseerde huurprijs.

De gemiddelde huurprijzen van de vrije sector zijn in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gedaald. Landelijk is er een daling te zien, en in Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent. Een nieuwe huurder betaalde €16,16 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Dit is 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal 1 jaar eerder!

Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de grotere steden. Na de financiële crisis stegen de huurprijzen in de vrije sector als eerst in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zie je deze trend ook buiten de grote steden. Andersom gebeurt nu hetzelfde: de huurprijzen in Amsterdam stagneerde in het tweede kwartaal van 2019. De rest van het land volgde een jaar later.

Grafiek gemiddelde huurprijs in grote steden

Grafiek gemiddelde huurprijs per stadsdeel Rotterdam

Rotterdam

De gemiddelde huurprijs daalde in Rotterdam met 4,8% naar 15,48 euro per vierkante meter per maand. Sinds het eerste kwartaal van 2018 is er nog nooit zo’n lage vierkante meterprijs gemeten. In verschillende gemeente in Rotterdam zien we dat de huurprijzen in de vrije sector dalen. De grootste prijsdalingen zijn te zien in het centrum (-8%), Rotterdam Noord (-5%) en Rotterdam West (-6,25%). Nieuwe huurders betalen 12,75 euro per vierkante meter per maand.

De absolute huurprijzen in de havenstad lopen erg uiteen; voor een huis van 75 vierkante meter betaalt een nieuwe huurder in het centrum 1.351 euro per maand, en voor een huis van dezelfde grootte in Charlois 956 euro.


Jij vraagt, wij zoeken

Geef jouw woonwensen op en wij starten vandaag nog met zoeken.
Stel jouw profiel samen en vind jouw perfecte woning. Wij zoeken voor jou!

Vind jouw match

Amsterdam

De prijsdaling in de hoofdstad zet door. In het derde kwartaal van 2020 is de gemiddelde prijs per vierkante met 5,8% gedaald. In het vorige kwartaal was de procentuele daling nog groter! De gemiddelde huurprijs daalde met 6,8% tot 22,08 euro per vierkante meter. Sinds de eerste metingen in 2011 is dit niet meer gebeurd.

De huurprijzen in het Centrum van Amsterdam zijn het duurst. De prijzen zijn ook hier gedaald met 9,9% en nieuwe huurders betalen 23,29 euro per vierkante meter per maand. In Amsterdam Zuid daalde de prijzen met 7,8% en betaalde nieuwe huurders 23,28 euro per vierkante meter. 

In Amsterdam Zuidoost huur je het goedkoopst. In het vierde kwartaal van 2020 betalen huurders hier 17,40 euro per vierkante meter. De huur is hier wel gestegen met 2,4% maar voor Amsterdamse begrippen is dit nog erg laag.

Huis huren Amsterdam

Huurprijs buiten de randstad

Minimale huurprijs buiten Randstad

Wie goedkoop een huis wil huren, moet verhuizen naar een middelgrote stad buiten de Randstad. In de goedkoopste steden waarvan de gemiddelde vierkante meter prijs vallen onder de 11 euro zijn: Leeuwarden (9,79 euro), Deventer (10,75 euro) en Enschede (10,59 euro). In Apeldoorn (11,08 euro) en Arnhem (11,84 euro) is de prijs van vierkante meters nog geen 12 euro.