Hoe vind ik een Studentenkamer?

Hoe vind ik een studentenkamer?

Het vinden van een studentenkamer is een hele opgave. Het belangrijkste is dat je op tijd begint met zoeken naar een studentenkamer. Want als je op tijd begint heb je meer keuze en zal je sneller iets vinden. Dus wie in september gaat beginnen aan een nieuwe opleiding en op kamers wilt gaan of huurwoning zoekt in de desbetreffende studentenstad, zal begin zomer al moeten beginnen met zoeken. Oriënteer je ook op het woongebied waarbinnen je zoekt. Niet alleen de huurprijzen maar ook het aanbod verschilt namelijk per regio. Zo is Amsterdam al jaren de koploper in hoge huurprijzen van studentenkamers en huurwoningen. Jezelf goed oriënteren op de markt draagt bij aan het vinden van de juiste studentenkamer of huurwoning. ZoekVraag heeft hieronder een aantal tips op een rijtje gezet, die je kunnen helpen bij het zoeken naar een studentenkamer.

studentenkamer

Weet wat voor woning je wilt

Door het grote aanbod en de verschillende soorten woningen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bedenk daarom van tevoren wat voor woning je zoekt. Je kunt ervoor kiezen om met meerdere studenten in een studentenhuis te wonen. In een studentenhuis kan je kiezen om te wonen met alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd. Zoek je een studentenkamer of wil je juist Anti-kraak?

Vind je het niet fijn om een woonruimte te delen? Je kan er ook voor kiezen om een zelfstandige woonruimte te zoeken. Dan kun je kijken naar een appartement of een studio. Een studio is een woonruimte met je woon-, kook- en slaapgedeelte in een. Een badkamer heb je ook in een studio, maar dit is meestal een afgesloten ruimte. Een appartement is iets duurder dan een kamer. Als je dit niet kan betalen maar niet in een studentenhuis wilt wonen kan je ervoor kiezen om wat vrienden op te trommelen en het appartement met één of twee personen te delen.

Gebruik je netwerk

Een geschikte kamer zoeken is net solliciteren. Waar bij een sollicitatie de persoon met de beste CV uitgenodigd wordt, kijkt men bij het hospiteren naar de persoon met het beste openbaar profiel. Als je bezig bent met het updaten van je openbaar profiel kun je ook gelijk de platformen inzetten om een oproep te plaatsen. Een oproep op Facebook, Twitter of LinkedIn bereikt veel mensen. Hoe leuker je bericht, hoe meer mensen het zien. Geef hierin dan ook aan wat je precies zoekt en hoeveel het mag gaan kosten. Verder is het slim je aan te melden voor verschillende Facebookgroepen waar kamers aangeboden worden.

studentenkamer


Jij vraagt, wij zoeken

Geef jouw woonwensen op en wij starten vandaag nog met zoeken.
Stel jouw profiel samen en vind jouw perfecte woning. Wij zoeken voor jou!

Vind jouw match

studentenkamer

Zoek via kamersites

Er zijn veel verschillende kamersites waarop studentenkamers te huur worden aangeboden. Voor deze sites betaal je (meestal) inschrijfkosten en word je op een wachtlijst geplaatst. Hoe langer je staat ingeschreven hoe hoger je op de wachtlijst komt te staan. Sommige van deze kamersites hebben andere verdienmodellen. Op Kamernet kan je gratis jezelf aanmelden maar betaal je om te kunnen reageren op de aangeboden kamers – 21 euro voor 15 dagen. Je kan dan in die 15 dagen reageren op aangeboden kamers, maar zodra de termijn is verstreken moet je opnieuw 21 euro betalen om te kunnen reageren. Voor een student is dit erg duur, maar er zijn ook andere goedkopere kamersites te vinden.

Antikraak of tijdelijk huren

Lukt het nou niet om een kamer of huurwoning te vinden, kan je ook overwegen om anti-kraak of tijdelijk te huren. Als je goedkoop wilt wonen is anti-kraak een mogelijkheid. In de grote steden staan vaak panden leeg in afwachting van koop, sloop of renovatie. Als student kan je daar goedkoop in wonen. Het nadeel is wel dat je op elk moment je kamer of huis weer moet verlaten.

Maar ook als je twijfels hebt of het uitwonende studentenleven iets voor jou is, kan het geen kwaad om enkele maanden een kamer te huren. Er zijn altijd wel studenten die voor een aantal maanden in het buitenland gaan studeren of stagelopen en hun kamer of woning tijdelijk verhuren. Bevalt het niet, kan je altijd weer terug naar pap of mam. Bevalt het wel, dan heb je kans dat in het studentenhuis een kamer permanent vrij komt.

Studentenkamer

Wat kost een studentenkamer?

De huur is voor de aanstormende student zonder twijfel de grootste kostenpost. Huur is een maandelijks bedrag dat je moet betalen aan je huurbaas (of aan een stichting). De huur voor een kamer kan per stad verschillen. Wat belangrijk is om te weten, is dat wanneer er gesproken wordt over de huurprijs, men spreekt over ‘kale huur’. De kale huur is het basisbedrag van de huur. Hierop komen nog maandelijkse kosten als gas, water en licht, maar ook servicekosten. Als je al deze kosten hebt opgeteld kom je op het brutohuur bedrag van je kamer.

Er geldt in Nederland een maximum voor de huurprijs van een huurwoning. Het maakt dan niet uit of het een zelfstandige woning of kamer is. Het maximum van de huurprijs hangt af van verschillende factoren. Om deze prijs te berekenen is een puntensysteem opgezet. Is je huurprijs nou hoger dan door het puntensysteem aangegeven, kan je proberen de huur te verlagen. De factoren die effect hebben op de huurprijs zijn:

  • De oppervlakte van de woning

  • De energiezuinigheid

  • Kookgelegenheid

  • Toilet

  • Wasgelegenheid

Gemiddelde kamerprijzen

Bij het zoeken naar de juiste woning of kamer kijk je naar de stad, of de woning niet te duur is en of de woning dichtbij je hogeschool zit. Voor het gemak hebben wij de gemiddelde kamerprijs van de grootste steden voor je uitgezocht:

Stad + gemiddelde kamerprijs:                                      

Algemeen: €436,- 

Rotterdam: €453,-

Amsterdam: €484,-

Den Haag: €496,-

Groningen: €414,-

Nijmegen: €401,-

Eindhoven: €436,-                       

Utrecht: €405,-